30.000 dagen

Blog

Ik kwam laatst een prachtig filmpje tegen:

{youtube}RDEST6UGNv4{/youtube}

Het trof me, al die mooie mensengezichten. En het ging ook met een schok door me heen: wat gaat het leven snel. Over twee weken word ik 43… Mijn kinderen zijn niet meer die kleine hulpeloze wezentjes die ze een oogwenk geleden waren. Ze leren lezen en schrijven, zwemmen negen meter onder water, proberen de tafel van acht onder de knie te krijgen en krijgen hun eerste geschiedenisles op school. De tijd vliegt.

De hoogleraar kunstbeschouwing en kunstenaar James Elkins schreef het boek ‘How to use your eyes’. Hij schrijft over hoe snel de tijd gaat, en hoe makkelijk het is om de dingen die je wezenlijk belangrijk vindt letterlijk over het hoofd te zien. Hij schrijft over zijn eigen ervaring met het kijken naar een prachtig wild grasveld in zijn omgeving. Totdat hij er over begon te schrijven had hij er nooit veel aandacht aan besteed. Maar toen hij er eenmaal naar begon te kijken begon hij de wezenlijke schoonheid ervan te zien. En begon hij zich te realiseren, dat als hij werkelijk het hele grasveld echt zou willen zien, het op camera zou willen vastleggen, hij aan een heel leven nog niet genoeg zou hebben. Om alle kleine details te bekijken: de bloeiwijze van de verschillende grassen, de beestjes die erin leven, de schakeringen van de kleuren, de manier waarop de halm meebeweegt in de wind, de veranderingen in het grasveld door de seizoenen heen.

James Elkins, die als professor gespecialiseerd was in het kijken naar kunst, was geschokt hoe weinig tijd hij in zijn leven eigenlijk had om het grasveld in zijn volle glorie te zien. Hij becijferde in de gauwigheid dat hij als mannelijke Amerikaan bijna 30.000 dagen tot zijn beschikking had in zijn leven, om schoonheid en alle andere mooie en goede dingen in het leven te waarderen. Hij realiseerde zich dat hij al 40 jaar was, en dus zo’n beetje de helft van zijn dagen had ‘opgebruikt’. Hij ging verder met zijn calculaties: er waren misschien maar zestig mooie zomerdagen per jaar waren, waarop het gras in bloei stond. En omdat hij ook nog andere dingen te doen had kon hij daarvan misschien maar 20 naar buiten om echt van het bloeiende gras te genieten. Zijn schatting was uieindelijk dat hij misschien nog zeshonderd keer het bloeiende gras bewust zou zien.
Zijn conclusie was: het leven is eindig, dus stop voor een moment, en realiseer je hoe je je levenstijd wilt gebruiken. Wat is werkelijk van waarde voor jou? Wat wil jij met je levenstijd doen?

Linda Anderson Krech en Gregg Kregg ontwikkelden onderstaande oefening op basis van Elkins’ verhaal. Zij noemden de oefening ’30.000 days’. (Je kunt ook de exacte gemiddelde levensverwachtingen gebruiken. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse vrouw is 82,5 jaar. Dat zijn dus 30112 dagen. Die van de Nederlandse man is 78,4 jaar, dat zijn 28616 dagen).
 

  1. Tel nu eens het aantal jaren dat je geleefd hebt, vermenigvuldig dat met 365, en tel daar nog eens het aantal dagen bij op dat je dit levensjaar geleefd hebt.
  2. Trek dat getal af van 30.000 (of van de precieze getallen, als je dat wilt).
  3. Maak dan drie lijsten: a) ‘Dingen die ik wil gaan doen’. b) ‘Dingen waar mee ik wil doorgaan’. c) ‘Dingen waar ik mee wil stoppen’. 
  4. Beschrijf hoe je je resterende levensdagen wilt doorbrengen, op basis van je drie lijsten.
  5. Wat zijn de stressvolle gedachten die je hiervan weerhouden? Wat zijn de beperkende ideeën, de beangstigende beelden en de pijnlijke emoties die je tegenhouden om je verlangens ten uitvoer te brengen?
  6. In welke mate ben je bereid om actie te ondernemen in de richting die je waardevol vindt, en je stressvolle gedachten, beperkende ideeën, beangstigende beelden en pijnlijke emoties daarbij te aanvaarden? (bron: Richard Blonna, ‘Stress less, live more, how acceptance & commitment therapie can help you live a busy yet balanced life’)

In mijn werk begeleid ik mensen die een groot verlangen hebben om hun eigen werk vorm te geven in een eigen bedrijf. Niet zelden zijn het juist de stressvolle gedachten, beperkende ideeën, beangstigende beelden, en pijnlijke emoties die hen tegenhouden om hun dromen tot uitvoer te brengen – en niet zozeer de ingewikkeldheid van het ondernemerschap zelf.

Herken je dit bij jezelf? Luister dan om 12 september, om 10.30 uur naar het gratis teleseminar ‘Krachten en tegenkrachten bij het opbouwen van je eigen praktijk of bedrijf’. Van harte welkom!

Bron filmpje: Jeroen Wolf, www.imaginevideo.nl

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts:

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

One of the first painters that I discovered was the Danish painter Line Juhl Hansen. I fell in love with her work at first sight, and I have been devouring her paintings on the Internet for years and years. In this blog post, I’ll let you know what I love so much about her, and I show some of her fantastic paintings.

Build your own artist website!

Check out the free video series about collage making!

Click here for my list of favorite art supplies!

Click here for my free workbook: Make Art Now!

Take a look at my wearable art!

Pin It on Pinterest