De beslissingsmatrix op basis van waarden

Nov 13, 2009 | Blog

In het vorige blog schreef ik over waarden, en waarom het zo zinvol is om je waarden eens expliciet op een rijtje te zetten. Een van de situaties waarin het buitengewoon nuttig is om je waarden helder te hebben, is als je een belangrijke levenskeuze moet maken.

Een nuttig ‘instrument’ hiervoor is de beslissingsmatrix op basis van waarden. (foto: The Truth About, www.flickr.com)

Nadat je je tien belangrijkste waarden op een rijtje (in volgorde van belangrijkheid) hebt gezet (zie het vorige blog), vraag je je af welk cijfer tussen 0 en 10 elke waarde krijgt. In welke mate wordt aan die waarde recht gedaan op dit moment? Dan vraag je je vervolgens af: in welke mate wordt aan die waarde recht gedaan als ik een bepaalde levenskeuze maak (bijvoorbeeld: een leidinggevende positie aanvaard, of een relatie verbreek, of een opleiding begin, of een gezin wil starten). Stel je voor dat je die keuze maakt, en stel je voor welk cijfer je in dat geval over twee maanden aan je waarden zou toekennen.

Doe ditzelfde nog een keer voor hoe je vermoed dat je waardenscore eruit ziet over een jaar (en eventueel nog een keer over vijf jaar).

Kijk hier voor een voorbeeld (het is afkomstig uit het boek: ‘Co-active coaching, geschreven door Laura Whitworth e.a.). Het gaat over een vrouw die zich afvroeg of ze een leidinggevende positie zou willen aanvaarden in haar bedrijf.

Haar waardenmatrix zag er zo uit:

Wat je ziet is dat de meer tastbare zaken als hoeveel geld je verdient of status niet op de waardenlijst voorkomen, zaken op basis waarvan normaal gesproken in dit soort situaties beslissingen genomen worden (maar die lang niet altijd tot vervullende keuzes leiden). Een zelfde waardenmatrix kan worden opgesteld voor als je de beslissing (in dit geval om de leidinggevende positie niet te nemen) een andere kant op laat vallen. Hoe staan in dat geval je waarden ervoor, na twee maanden, 1 jaar en (eventueel) vijf jaar?

Loop je zelf te twijfelen of je voor het één of het ander zult beslissen? Experimenteer eens met deze beslissingsmatrix!

 

Sign up for my Daily Painting blog updates!!

.

0 Comments

Related posts:

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

One of the first painters that I discovered was the Danish painter Line Juhl Hansen. I fell in love with her work at first sight, and I have been devouring her paintings on the Internet for years and years. In this blog post, I’ll let you know what I love so much about her, and I show some of her fantastic paintings.

Comparison is the thief of joy

Comparison is the thief of joy

Comparison is the chief of joy Heel letterlijk vertaald betekent dit: ‘Vergelijken is de dief van vreugde’. Met andere...

Build your own artist website!

Check out the free video series about collage making!

Click here for my list of favorite art supplies!

Click here for my free workbook: Make Art Now!

Take a look at my wearable art!

Pin It on Pinterest