Ik weet niet wat ik moet doen

Blog

Misschien ben je wel eens op een punt in je leven aangeland dat je denkt: 'ik weet niet meer wat ik moet doen'. Moet ik linksaf, moet ik rechtsaf? Moet ik dit doen, moet ik dat doen? Moet ik stoppen, moet ik doorgaan? Vanuit dat niet-weten-wat-te-doen kun je makkelijk de neiging krijgen om de moed op te geven, omdat de zaak onoplosbaar lijkt, en elke richting die je kiest de foute lijkt te zijn.

Op zo'n moment bevind je je in de wereld van de polariteiten. Goed of fout. Werk of privé. Doen wat je echt wilt, of doen wat verstandig is. Ruzie of harmonie. Rijkdom of armoede. Hart of hoofd. Je lijkt niet voor- of achteruit meer te kunnen, want de mogelijkheden die je voor je ziet zijn met elkaar in tegenstrijd.

Laatst was ik op een korte zenretraite onder leiding van monnik Jeroen Witkam, en hij legde uit hoe binnen de zentraditie studenten leren om met vraagstukken van deze aard om te gaan. Zenbeoefenaars noemen dergelijke vragen 'koans', dat zijn vragen die je met het gewone denken niet op kunt lossen. 'Wat is het geluid van één klappende hand?' is een bekende koan. Of: 'Wat is je oorspronkelijk gezicht voordat je ouders elkaar ontmoetten?' Of: 'Wat is de kleur van de wind?'

De bedoeling van het werken met deze koans is, dat zenstudenten na wanhopig proberen met het 'gewone denken' deze vraagstukken oplossen de handdoek in de ring gooien. Ze komen op het punt, dat ze niet meer weten wat ze moeten doen.

En precies op dat punt, als je niet meer weet wat je moet doen, als het gewone denken in elkaar stort, kan het antwoord op een dergelijke vraag uit onverwachte hoek aan je verschijnen. Een antwoord dat de polariteiten overstijgt en creatieve openingen biedt die je voorheen nog niet zag.

Dus als je op het punt staat in je leven of werk dat je niet meer weet wat je moet doen, is dat eigenlijk een heel goed teken. Met je gewone denken kom je er niet meer uit. Dus gooi de handdoek maar in de ring. Neem vakantie, ga de leegte in zoals zenstudenten doen. Zie je leven als een koan, in het vertrouwen dat juist in het niet-weten wijsheid schuilgaat, en dat door niet-denken frisse perspectieven zich kunnen openbaren.

 

Ik wens je een heel fijne zomertijd!

 

Simone

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts:

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

One of the first painters that I discovered was the Danish painter Line Juhl Hansen. I fell in love with her work at first sight, and I have been devouring her paintings on the Internet for years and years. In this blog post, I’ll let you know what I love so much about her, and I show some of her fantastic paintings.

Comparison is the thief of joy

Comparison is the thief of joy

Comparison is the chief of joy Heel letterlijk vertaald betekent dit: ‘Vergelijken is de dief van vreugde’. Met andere...

Build your own artist website!

Check out the free video series about collage making!

Click here for my list of favorite art supplies!

Click here for my free workbook: Make Art Now!

Take a look at my wearable art!

Pin It on Pinterest