Kwetsbaar en ondernemend

Blog

vulnerability is the core of shame, fear and our struggle for worthiness? 
it is also the birthplace of joy, creativity, belonging and love 

Brene Brown

 

Laatst stuitte ik op een filmpje op Youtube dat me zeer trof. Het gaat over kwetsbaarheid. (foto: www.flickr.com, fotograaf macdevotee)

Als je zelfstandig een praktijk voert als coach of therapeut, of er over nadenkt om dat te gaan doen, kun je je enorm kwetsbaar voelen. Ben ik goed genoeg? Durf ik dit wel? Wat heb ik een ander nou werkelijk te bieden?

Sociaal wetenschapper Brene Brown, de spreekster in het filmpje, specialiseerde zich in het onderzoeken van ‘vulnerability’, kwetsbaarheid dus. Zij interviewde duizenden mensen over dit thema. Steeds weer vertelden haar respondenten haar dat hun kwetsbaarheid veel te maken heeft met schaamte, met de angst niet goed genoeg te zijn, de angst om niet geaccepteerd te worden.

In haar interviews trof het haar dat er als het ware twee groepen mensen te herkennen zijn. Beide groepen vertelden over hun kwetsbaarheden. Waar de ene groep vertoonde duidelijk een ‘strong sense of worthiness’: een gevoel van ‘de moeite waard zijn’, vertoonde, bleef de andere groep  daar maar mee worstelen.

Als onderzoekster dook zij erop: wat deed de ene groep (die zichzelf ondanks hun kwetsbaarheid toch waardevol achtten) anders dan de groep die die basale waardering voor zichzelf maar moeilijk konden opbrengen?

Zij vond het volgende: De eerste groep had de moed om kwetsbaar te zijn. Moed in het engels is courage, en daarin zit het Latijnse woord ‘cor’ verstop, dat hart betekent (denk aan het Franse coeur). Het is zoiets als jezelf laten zien met heel je hart. Ook al is dat soms doodeng.

De mensen uit deze groep accepteerden hun kwetsbaarheid, ze namen het risico om afgewezen te worden, en durfden dingen uit te proberen die mogelijkerwijs konden mislukken. Ze vonden hun kwetsbaarheid niet per se prettig, soms zelfs uiterst oncomfortabel. Maar ze beseften ook dat hun kwetsbaarheid als het ware een noodzakelijke voorwaarde was om open en creatief in het leven te kunnen staan.

Kwetsbaarheid heeft dus te maken heeft met een van de lastigste paradoxen van het leven.??Als je je kwetsbaar voelt (niet goed genoeg, niet de moeite waard), wil je je het liefst voor dat gevoel afschermen. Maar juist het feit dat je je afschermt voor je kwetsbaarheid maakt het leven pas echt pijnlijk: je gaat zappen, je gaat vluchten, ‘you drink three beers and take a banana nut muffin’, om met de Amerikaanse onderzoekster uit het filmpje te spreken. En je gaat de dingen uitstellen of vermijden die het leven echt de moeite waard maken.

Kwetsbaarheid kun je tegenkomen op allerlei levensgebieden. Maar zeker ook in je eigen ondernemerschap. Je onzekerheid, je angsten om niet goed genoeg te zijn, negatieve gedachten, noem maar op.

Dan is het wellicht troostend en belangrijk om te weten, dat daar niets mis mee is, maar dat het er volledig bijhoort. Dat om nieuwe, creatieve dingen in de wereld te zetten, je noodzakelijkerwijs je eigen kwetsbaarheid tegenkomt, sterker nog: er bestaat geen ware creativiteit zonder kwetsbaarheid. Om met Brene Brown te spreken: ‘vulnerability is the core of shame, fear and our struggle for worthiness. It is  also the birthplace of joy, creativity, belonging and love’.

In mijn gratis teleseminar van 20 april komt bovenstaand thema uitgebreid aan de orde. (Inmiddels is dit teleseminar gepasseerd. De opname kun je hier downloaden.)

Klik hier voor het filmpje van Brene Brown (het duurt ongeveer 20 minuten).

{youtube}iCvmsMzlF7o{/youtube}

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts:

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

One of the first painters that I discovered was the Danish painter Line Juhl Hansen. I fell in love with her work at first sight, and I have been devouring her paintings on the Internet for years and years. In this blog post, I’ll let you know what I love so much about her, and I show some of her fantastic paintings.

Build your own artist website!

Check out the free video series about collage making!

Click here for my list of favorite art supplies!

Click here for my free workbook: Make Art Now!

Take a look at my wearable art!

Pin It on Pinterest