Moedige kwetsbaarheid

Blog

Ik schreef het al eerder: Een eigen coachings- of therapiepraktijk opzetten of voeren is een moedige daad.

Transparantie

Juist omdat je werk doet waarin het gaat over persoonlijke groei en ontwikkeling breng je jezelf voor de volle honderd procent mee. Je kunt jezelf niet buitenspel zetten, je angsten en onzekerheden onder het tafelkleed vegen, en de boven alles verheven deskundige uithangen. De prijs die je daar namelijk voor betaalt is dat je een masker op moet zetten, dat je een muurtje van onaantastbaarheid bouwt tussen jou en je klant. Je verliest aan transparantie en dat maakt je werk uiteindelijk minder krachtig.

Je verliezen

Aan de andere kant heeft je klant er niets aan als je je verliest in je angsten. Als je door onzekerheden niet helemaal meer aanwezig kunt zijn voor de ander. Of sterker nog: als je door je angsten en onzekerheden je werk niet in de openbaarheid durft te brengen, en je praktijk daarom een kwijnend bestaan leidt.

Angsten zijn een gegeven

Maar angsten en onzekerheden zijn er nu eenmaal. Ze horen bij het menselijk bestaan! En zeker als je buiten je comfort zone aan het treden bent (wat vrijwel zeker het geval is, als je aan het bouwen bent aan een eigen praktijk), dan komt elk mens oog in oog te staan met zijn of haar angsten en onzekerheden. En als je ze niet wilt overschreeuwen of wegdrukken, maar je er ook niet in wilt verliezen en je er door wilt laten verlammen, wat dan?

De derde weg

Er bestaat een ‘derde weg’. Het is mogelijk om je angsten en onzekerheden toe te laten, ze niet weg te drukken, en tegelijkertijd alle ruimte te hebben voor de ander. Je kunt bang zijn, en tegelijkertijd creatieve en spannende stappen zetten in de ontwikkeling van je praktijk. Je kunt draagkracht ontwikkelen, waarmee je je angsten en onzekerheden draagt.

De stem

Een fantastisch middel om inzicht te krijgen in en te werken aan die draagkracht is je stem. Je eigen stem laten horen is voor de meeste mensen onder ons spannend. Je staat in het centrum van de belangstelling, je bent te horen. Er is een kans dat je stem zal breken, dat je kwetsbaarheid erin te horen is, dat mensen je zullen zien en horen zoals je bent. Ik hoorde laatst ergens dat gemiddeld genomen mensen het meest bang zijn voor spreken in het openbaar. De tweede grootste angst was de angst voor de dood. Kun je nagaan hoe groot de angst is om je stem te laten horen!

Een compleet mens

En het wonderlijke van de stem is tegelijkertijd dat juist je schoonheid en het wonder dat je bent ook zo hoorbaar is in de stem. De reden dat jij doet wat je doet, dat jij precies deze boodschap hebt, en dit werk wilt doen, is helemaal te horen in je stem.
Het mooie is, dat die schoonheid niet pas hoorbaar is, als je de breekbaarheid en de kwetsbaarheid helemaal te boven bent gekomen, als je daar geen ‘last’ meer van hebt. Nee. Juist datgene waar je je voor schaamt, wat je eigenlijk niet wilt dat mensen van je horen maakt je juist een compleet mens. Dat mee laten klinken in je stem laat je sprankelen, en maakt jouw boodschap en je werk zoveel steviger.
 

Geef stem aan je praktijk!

Wil je aan de slag met jouw eigen stem? Kom dan naar de stemwerkdag ‘Geef stem aan je praktijk’ op vrijdag 12 oktober aanstaande, van 10.30 tot 15.30 uur. In deze workshop ga je een dag lang in een kleine groep je stem laten horen. Je gaat ervaren hoe het is als je je angsten en onzekerheden niet wegstopt, maar mee laat resoneren in je stemgebruik en in je zingen. Dit geeft je handvatten om de ‘derde weg’ te gaan. Dat betekent dus: je angsten niet wegdrukken of overschreeuwen. Maar ze juist toelaten en dragen, zodat ze kleur en diepte kunnen geven aan jouw werk in je eigen praktijk.

Deadline

De early bird deadline voor het inschrijven voor deze workshopdag is vrijdag 5 oktober. Daarna gaat de prijs omhoog. Wil je meedoen? Klik dan hier.

 

Verantwoording foto: www.flickr.com, fotograaf ktylerconk (onder een creative commons license)

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts:

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

One of the first painters that I discovered was the Danish painter Line Juhl Hansen. I fell in love with her work at first sight, and I have been devouring her paintings on the Internet for years and years. In this blog post, I’ll let you know what I love so much about her, and I show some of her fantastic paintings.

Build your own artist website!

Check out the free video series about collage making!

Click here for my list of favorite art supplies!

Click here for my free workbook: Make Art Now!

Take a look at my wearable art!

Pin It on Pinterest