Ode aan het klungelen

Sep 4, 2009 | Blog

Klungelen. Het heeft een slechte naam. Klungelen is iets voor prutsers, sufferds, tuttebellen, klunzen, trutten en utteraars. Niet iets voor serieuze mensen die iets willen in hun leven. Niet iets voor mensen die een droom hebben die ze willen laten uitkomen. Onterecht. Daarom bij deze de ode aan het klungelen.  

Klungelen is een heldendaad. Klungelen betekent waarachtige nederigheid. Klungelen is durven beginnen waar je nu eenmaal bent, met al je onbeholpenheid en je gebrek aan durf, je onuitgeslapen gezicht en je voorgevoel dat het toch allemaal niet gaat lukken.

Klungelen is het lef hebben om de kleine eerste stap te zetten, met de middelen die je nu voorhanden hebt. Klungelen is niet eerst een perfecte werkkamer hoeven hebben, perfect materiaal, een perfecte vooropleiding, perfecte zin en perfecte inspiratie. Klungelen is gewoon beginnen waar je bent, op dit klungelachtige, imperfecte moment, waar je zojuist ruzie hebt gehad met je kind en waar er nog kruimels op de vloer liggen. Heb je ooit naast een peuter gezeten die voor het eerst een puzzel probeert te maken? Een waar archetype van het klungelen. En heb je je ook moeten verbijten, zat jij ook de stukjes op mindpower op de goede plaats te denken? De peuter maalt niet om het geklungel, die viert de vorm, die viert de kleur, die is één en al puzzel.

Wij hebben moeite met het gebrek aan snel resultaat, de peuter niet. De volwassen klungelaar neemt dus de heroïsche reuzenstap om weer te worden als een kind. De volwassen klungelaar durft te voelen dat er een verlangen leeft, dat er ergens een creatieve drang zit en stopt die niet direct weg. De sinds de peutertijd opgebouwde stemmen die zeggen dat het toch niks wordt, dat hij of zij toch geen talent heeft, dat het nu toch echt te laat is om hiermee te beginnen, al die stemmen worden dapper weerstaan.

De klungelaar gaat zitten en begint desondanks, zonder garantie op succes.

Klungelen is groots.
Klungel ze komende week!
 

Sign up for my Daily Painting blog updates!!

.

0 Comments

Related posts:

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

One of the first painters that I discovered was the Danish painter Line Juhl Hansen. I fell in love with her work at first sight, and I have been devouring her paintings on the Internet for years and years. In this blog post, I’ll let you know what I love so much about her, and I show some of her fantastic paintings.

Comparison is the thief of joy

Comparison is the thief of joy

Comparison is the chief of joy Heel letterlijk vertaald betekent dit: ‘Vergelijken is de dief van vreugde’. Met andere...

Build your own artist website!

Check out the free video series about collage making!

Click here for my list of favorite art supplies!

Click here for my free workbook: Make Art Now!

Take a look at my wearable art!

Pin It on Pinterest