Stem van de ziel

Apr 23, 2010 | Blog

Je stem is een bijzonder instrument. Ik hoorde laatst eens, dat in de oosters-orthodoxe kerk God alleen geloofd mag worden met de menselijke stem, dus niet met instrumenten van dode materialen, zoals hout, paardehaar etcetera. Naar de redenen daarvan kunnen we gissen, maar misschien is inderdaad wel geen enkel instrument zo intiem en persoonlijk als je eigen stem. Iedereen kent wel momenten dat je stem verstikt werd door tranen, of dat je wel kon jubelen van vreugde. Je stem ‘liegt’ als het ware niet, en is als zodanig een heel directe verbinding tussen je meest persoonlijke zieleroerselen en de buitenwereld. En waar je met je ‘gewone’ stem nog wel een masker op kunt zetten en een ‘stoer verhaal’ aan de buitenwereld kunt ophangen, lukt dat zingend veel minder. Op de een of andere manier is de zingende stem heel vanzelfsprekend verbonden met de binnenkant van je wezen. (Foto: www.flickr.com, Stewart Ho)

 

 

God respecteert me als ik werk, maar heeft me lief als ik zing. 

Rabindranath Tagore 

 

De stem is gevoelig voor oordelen. Hoeveel mensen menen dat ze ‘niet kunnen zingen’…? Ergens tussen je kindertijd en nu loopt het volkomen vrijuit geluid maken, en het genieten van je eigen geluid vaak een of meer deuken op. En eigenlijk zou het zo heerlijk zijn als je die stem, dat vogeltje dat in een kooitje is gestopt, zou kunnen bevrijden.

Afgelopen week deed ik een workshop stembevrijding bij Sarah Jens. Al geluid makend en zingend ervoer ik hoe eng ik het eigenlijk vind om en plein public mijn stem te laten horen. En het was schitterend om te zien hoe als mensen de tijd en de ruimte, en bovendien een aandachtig gehoor krijgen, hun stem steeds meer durft te klinken, elke stem op zijn of haar eigen wijze. Bij de een is dat een voorzichtig neuriën, en een ander trekt letterlijk alle registers open.

Ik vond de workshop van Sarah een absolute aanrader. Heb je belangstelling, klik dan op deze link (kijk onder eendaagse workshops).

 

 

 

 

 
Als een mens vanuit zijn ziel zingt, heelt hij zijn innerlijke wereld. Als alle mensen uit hun ziel zingen, helen zij ook de uiterlijke wereld. 

Yehudi Menuhin (violist en dirigent)

 

Sign up for my Daily Painting blog updates!!

.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Related posts:

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

One of the first painters that I discovered was the Danish painter Line Juhl Hansen. I fell in love with her work at first sight, and I have been devouring her paintings on the Internet for years and years. In this blog post, I’ll let you know what I love so much about her, and I show some of her fantastic paintings.

Comparison is the thief of joy

Comparison is the thief of joy

Comparison is the chief of joy Heel letterlijk vertaald betekent dit: ‘Vergelijken is de dief van vreugde’. Met andere...

Build your own artist website!

Check out the free video series about collage making!

Click here for my list of favorite art supplies!

Click here for my free workbook: Make Art Now!

Take a look at my wearable art!

Pin It on Pinterest