Tien vuistregels tegen creativiteit

Blog

 

Een tijdje terug zag ik een youtube-filmpje over een stelletje kippen die muziek maakten. Ze pikten op een pianootje en op een mini-drumstelletje. En zowaar: het leek alsof ze er gewoon enorme lol in hadden. Met elkaar creëerden ze een prachtig stukje geïmproviseerde kippenmuziek.

Creativiteit is ons ingebakken (als het kippen al is ingebakken, dan is het dat bij ons mensen zeker). We verzinnen verhalen, maken kunst, bedenken projecten, starten bedrijven, werken aan proefschriften, enthousiasmeren anderen, schrijven gedichten. Enzovoorts.

Creativiteit brengt een eenvoudig soort basisgeluk voort – kijk maar naar de kippen. Niet dat het leven geen tegenslag geeft of dat alles maar van een leien dakje gaat (integendeel zou je bijna zeggen). Maar het feit dat er dingen van binnen naar buiten stromen ‘voelt goed’. Zo simpel is het.

Creativiteit maakt de wereld mooier, interessanter, inspirerender. Hoe zou de maatschappij eruit zien zonder speelse plannen, zonder boeken, zonder kunst, zonder interessant onderzoek, zonder eigenzinnige bedrijven, zonder wereldverbeterende initiatieven?

 

En waarom dan niet?

Nou, waarom zijn we dan niet allemaal volop creatief? Waarom blijven er dingen ‘binnen’ steken, die eigenlijk ‘naar buiten’ willen? Waarom pikken we niet lekker met onze snavel op een drumstelletje? Waarom zetten we de innerlijke creator op water en brood?

Dit is een voor de hand liggende vraag, een vraag waar je misschien bij voorbaat moedeloos van wordt. Misschien moet ik daarom die vraag eens omdraaien. Misschien komt creativiteit er in principe als vanzelf uit (zoals dat bij kippen en kinderen aan de hand is). Maar zijn we met onze vergevorderde breinen inmiddels erg goed geworden in het de kop indrukken van die creativiteit.

 

Daarvoor heeft het vergevorderde brein een aantal vuistregels:

1.
Wees realistisch. Bedenk van tevoren hoe groot je kans van slagen is, en maak op basis daarvan een afweging. Is het de moeite waard om je ervoor in te zetten, of is het op basis van de statistieken zonde van je energie?

2.
Kijk om je heen: zijn er andere mensen die al doen wat jij wilt doen? Als je ziet dat er veel mensen zijn die het al beter doen dan jij ooit denkt te kunnen, vraag je dan af of je überhaupt aan je creatieve project moet beginnen.

3.
Houd je creatieve ideeën geheim. Als anderen er lucht van krijgen zouden ze je mooie ideeën van je af kunnen pikken. Bovendien kun je gezichtsverlies lijden als het blijkt dat de dingen je toch niet zo makkelijk afgaan als je hoopte.

4.
Maak en kosten/baten-overzicht. Kun je geld verdienen met je creatieve project? Weet je zeker dat het economisch rendabel is? Als het antwoord op deze vraag twijfelachtig is, vraag je dan af of je er werkelijk aan moet beginnen.

5.
Zorg dat je voldoende gekwalificeerd bent. Haal eerst de benodigde diploma’s, en zet bij twijfel over je eigen kwalificaties je plannen on hold. Ga niet lopen beunen, en verwacht niet ‘dat je het al doende wel leert’.

6.
Neem geen genoegen met halve resultaten. Vallen je prestaties tegen, leg dan de lat niet lager, maar werk harder. Lukt je het na meerdere pogingen nog steeds niet om het kwaliteitsniveau te halen dat je graag zou willen, vraag je dan af of dit voor jou wel de geschikte weg is.

7.
Zorg dat je je uitstekend voorbereid. Als je ‘gewoon maar begint’ is de kans op mislukken groot. Alleen met de juiste spullen en de juiste werkomgeving kun je een echt goed resultaat verwachten.

8.
Zorg ervoor dat je ruim de tijd hebt en niet teveel andere dingen die je aandacht opeisen. Een gestolen uurtje hier of daar aan iets werken heeft geen zin. Creativiteit naast een baan of naast het ouderschap is vragen om problemen.

9.
Neem jezelf serieus. Wees geen ‘nobody’. Zet jezelf niet neer als beginner, en laat andere mensen vooral niet zien dat je eigenlijk hulp of steun nodig hebt.

10.
Begin pas als je zeker van je zaak bent. Twijfel je nog? Wacht dan tot die twijfel weg is. Weet je nog niet zeker of je het wel echt leuk gaat vinden, of dat je daadwerkelijk door wilt zetten op termijn? Zet dan je plannen vooralsnog in de koelkast, tot je wel zeker weet wat je wilt.

 

Ontspan je vuist

Als je voor jouw gevoel een aantal creatieve plannen al te lang laat liggen (denk aan: het starten van een eigen bedrijf, het schrijven van een boek, het maken van kunst), dan is de kans groot dat jouw vergevorderde brein deze vuistregels iets te serieus neemt.
Je bent daarbij overigens niet de enige. En misschien heeft jouw brein nog wel een paar andere vuistregels in je hoofd zitten (die zijn overigens welkom op mijn blog).

Kijk de komende tijd eens welke van deze vuistregels jou het meest dwars zitten. En kijk dan of je de zaken wat losser kunt gaan zien, je brein wat rust kunt geven, de vuist wat kunt ontspannen, en gewoon simpel plezier kunt gaan krijgen in datgene wat er altijd al uit wil: creativiteit.

 

En… mocht het nodig zijn: doe inspiratie op bij onderstaande kippen.

Hartelijke groet, Simone

 

 

Ps: wil je de vuistregels uitprinten om altijd bij de hand te hebben? Klik dan hier om te downloaden.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts:

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

One of the first painters that I discovered was the Danish painter Line Juhl Hansen. I fell in love with her work at first sight, and I have been devouring her paintings on the Internet for years and years. In this blog post, I’ll let you know what I love so much about her, and I show some of her fantastic paintings.

Comparison is the thief of joy

Comparison is the thief of joy

Comparison is the chief of joy Heel letterlijk vertaald betekent dit: ‘Vergelijken is de dief van vreugde’. Met andere...

Build your own artist website!

Check out the free video series about collage making!

Click here for my list of favorite art supplies!

Click here for my free workbook: Make Art Now!

Take a look at my wearable art!

Pin It on Pinterest