Vacare = leeg worden

Jul 20, 2012 | Blog


Het woord ‘vakantie’ komt uit het Latijnse vacare, dat ‘leeg worden’ betekent. Bij uitstek dus een periode om helemaal leeg te worden en om ruimte te maken voor het nieuwe dat komen gaat. Ware creativiteit en dus ook een bezield bedrijf ontstaat alleen vanuit deze leegte, die je ook de bron of de eenheid met het goddelijke zou kunnen noemen.

Maar leegte komt ons niet aanwaaien. Vrijwel iedereen heeft nu eenmaal een ingebakken neiging om zijn leven en hoofd juist vol te stoppen. Het kost moeite om telkens weer de leegte op te zoeken en opnieuw ontvankelijk te zijn voor dat wat zich vanuit de diepte wil aandienen.

Welbewust ruimte maken om die diepte te ervaren kan al op heel kleine schaal. Door de werkdag heen kun je je erin oefenen om op gezette momenten op te houden met je werk en een adempauze van één of een paar minuten te nemen, bijvoorbeeld na korte werkperiodes van 45 à 60 minuten. Ook je lunchpauze is een mooi moment om even te stoppen met werken. Aan het eind van de werkdag of aan het eind van de werkweek kun je je werk welbewust afronden en een overgang maken naar je vrije tijd.

Ook bewust starten met je werk is waardevol. Jaren geleden ben ik begonnen met een ochtendritueel van ‘gymnastiek’, hardlopen en meditatie. Op een zeer bescheiden schaal: tien minuten simpele yoga-oefeningen, een rondje hardlopen van nog eens tien minuten en een kort meditatiemoment. Door de jaren heen heb ik ervaren dat dit een pijler onder mijn ondernemerschap is geworden. Als ik me ontmoedigd of ongeïnspireerd voel of last heb van sombere gedachten, helpen deze oefeningen me letterlijk met mijn voeten op de grond te komen – en om vervolgens gewoon aan de slag te gaan, in plaats van me te verliezen in allerlei hersenspinsels.

Hoe wil jij de ruimte en de leegte die je in de vakantie wellicht hebt ervaren een plek geven in jouw werkdag? Bedenk wat voor jou een geschikte manier is om uit je hoofd en ín je lichaam te komen, en maak daar een gewoonte van. Voor de één is dat een wandeling tussen de middag, voor de ander een vast meditatiemoment, voor weer een ander is dat even lekker zingen of dansen. Alles wat je uit je hoofd haalt en in je lichaam brengt, is geschikt.

Ook in de tijdsspanne van een week, maand of jaar kun je een ritme ontwikkelen voor herbronning. In het Christendom staat traditioneel de zondag als rustdag te boek. Daar kun je als je wilt gemakkelijk bij aanhaken, maar elke andere dag is ook geschikt.
Eén of meerdere malen per jaar kun je jezelf een langere adempauze gunnen en bijvoorbeeld een stilteretraite, een yoga- of een mindfulnessweek doen. Dat is een mooie manier om je gedurende een wat langere tijd terug te trekken en jezelf de kans te geven om het uiterlijke en innerlijke lawaai te laten verstommen.

Ik wens je een heel fijne vakantietijd toe, en een heel geïnspireerde werkperiode daarna!

 

 

verantwoording foto: www.flickr, fotograaf GillyWalker (onder een creative commons license)

 

Sign up for my Daily Painting blog updates!!

.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Related posts:

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

One of the first painters that I discovered was the Danish painter Line Juhl Hansen. I fell in love with her work at first sight, and I have been devouring her paintings on the Internet for years and years. In this blog post, I’ll let you know what I love so much about her, and I show some of her fantastic paintings.

Comparison is the thief of joy

Comparison is the thief of joy

Comparison is the chief of joy Heel letterlijk vertaald betekent dit: ‘Vergelijken is de dief van vreugde’. Met andere...

Build your own artist website!

Check out the free video series about collage making!

Click here for my list of favorite art supplies!

Click here for my free workbook: Make Art Now!

Take a look at my wearable art!

Pin It on Pinterest