Van hier naar hier

Blog

altCoaching is in mijn visie iets paradoxaals. Je bent niet tevreden over de loop van je leven. Je voelt dat er meer uit kan komen, dat je je kwaliteiten niet optimaal benut. Je zit niet op je plek in je baan of in je relatie. Het leven loopt als zand door je vingers heen, en je hebt het gevoel: dit is het niet!

Dan is het moment om naar een coach te stappen, en te gaan zoeken: wat is het dan wel? Waar loop je wel warm voor? Wat houd je tegen om in beweging te komen? Welke angsten, ideeën of vooroordelen houden je tegen? Waarom zou jij niet je dromen na kunnen jagen? Wat is je eerste stap?

Dat zijn allemaal belangrijke dingen om te doen. Veel mensen zouden stiekem wel anders willen, maar blijven zitten waar ze zitten, en blijven doen wat ze doen uit angst voor mislukking, uit onzekerheid over hun mogelijkheden of uit gebrek aan geloof in hun eigen kwaliteiten.

Dit aspect van coaching gaat over ‘van hier naar daar’ komen.

Maar er is ook nog het ‘van daar naar hier’ komen. Je zou kunnen zeggen dat wij mensen als we niet opletten, als we niet ‘mindful’ zijn altijd ‘daar’ zitten. In ons hoofd, in onze gedachten, in de toekomst, in het verleden. De kunst is (en niet alle coaches houden zich daarmee bezig) om van ‘daar’ naar ‘hier’ te komen. Hier is dan: in je lijf, in je ervaring, in je hart.

Als je dichterbij ‘hier’ komt, kom je ook dichterbij de ontevredenheid, de eenzaamheid, de onrust, de boosheid, de ergernis en wat er aan onaangename gevoelens en ervaringen ons mensen nu eenmaal van tijd tot tijd kan bespringen. Als je deze ervaringen toelaat (en dat betekent oefenen, want vanuit onszelf zijn we zo weer ‘daar’, en wijzen we met de beschuldigende vinger naar anderen of naar de omstandigheden, die ons deze gevoelens ‘bezorgen’), dan kan er langzamerhand wat ‘ruimte’ ontstaan, en kun je met compassie naar al deze ervaringen gaan kijken. Je ‘kunt meer hebben’, je ontwikkelt draagkracht. En dan niet van de stoere soort van: ik kan het allemaal wel aan, maar van de heel zachte, ruime soort.

En vanuit die ruimte ontstaat er ook meer aandacht voor de schoonheid van het bestaan: de kleine dingen die je normaal gesproken nooit opvallen. Er ontwikkelt zich een fijngevoelig soort kwaliteit in je bestaan.

En vanuit die ruimte kan langzamerhand ook een impuls komen, om op een natuurlijke, organische manier dingen te veranderen in je leven, zodanig dat jij en de mensen en dingen om je heen meer tot hun recht komen. Dan is de cirkel weer rond naar het eerste aspect van coachen, het ‘van hier naar daar’.

Alleen ben je nu zodanig geworteld in je dagelijkse ervaringen, in je lijf, dat het meer ‘van hier naar hier’ is geworden. Je draagt het ‘hier’ met je mee.

0 Comments

Related posts:

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

One of the first painters that I discovered was the Danish painter Line Juhl Hansen. I fell in love with her work at first sight, and I have been devouring her paintings on the Internet for years and years. In this blog post, I’ll let you know what I love so much about her, and I show some of her fantastic paintings.

Build your own artist website!

Check out the free video series about collage making!

Click here for my list of favorite art supplies!

Click here for my free workbook: Make Art Now!

Take a look at my wearable art!

Pin It on Pinterest