Verlangen

Blog

altSinterklaas is een feest van verlangen.

Van (al dan niet stiekem) hopen op het in vervulling gaan van je diepste wensen. En dat verlangen is een oer-kracht. Als je werkelijk met volle overgave durft te verlangen, dan geeft dat energie om stappen te gaan zetten in de richting van de vervulling van je wens. Het geeft je de moed om mogelijkheden te zien en de kracht om tegenslag op te vangen.

Simpel, zou je zeggen. Verlangen maar, dus.

Helaas ligt het vaak niet zo simpel. De andere kant van de verlang-medaille is namelijk onvervuldheid, en dat is gekoppeld aan pijn, schaamte, verdriet, gemis. Je krijgt je verlangen niet onversneden kado. Waar verlangen is, is tegelijkertijd ook pijn.

Je hoort dat prachtig in het Youtube-filmpje van een andere inwoner van Spanje, La Paquera (onderaan vind je de link). Ongeremd zingt ze over haar pijn. Zo ergens aan het eind van het filmpje schreeuwt ze het uit: ‘dolorohohohohohohohosa’. Pijn is het thema, het leven dat pijn doet. En onmiskenbaar daaronder en daardoorheen: verlangen. Het lijkt wel hoe heviger de pijn er uit mag komen, hoe meer ruimte er ook is voor verlangen.

Bij het bouwen aan een eigen praktijk is dit verlangen onmisbaar. Het is de oer-motor van alles wat je doet. Voordat je dus met wat dan ook aan de slag gaat, is het uiterst zinvol om voor jezelf eens de volgende vragen te beantwoorden:

Waar verlang je ten diepste naar?

Ga er een half uurtje voor zitten, en maak een uitputtende lijst. Met wat je het allerliefste zou willen met je praktijk. En met alle andere verlangens die er óók toe doen. En voel wat het gemis is dat er bij deze verlangens hoort.

Je kunt je door La Paquera laten inspireren om hier eens een flinke klaagzang bij aan te heffen, met de toepasselijke tekst: ‘aiaiaiaiaiai’. Of ‘oioioioioioi’. Van mijn stem-leraar Jan Kortie leerde ik, dat je een flinke klaagzang niet depressief of lamlendig wordt. Van zeuren wordt je wél depressief en lamlendig. Van (in je eentje, op een rustige plaats) je diepste gemis eruit gooien in de vorm van een klaagzang lucht op, en voorkomt dat andere mensen gaat lastig vallen met gezeur. Een klaagzang is dus uiterst constructief.

Het lijstje (of: de lijst) stuur je vervolgens, met een postzegel erop en geadresseerd en wel, naar Sinterklaas in Spanje.

Het is nog een beetje vroeg voor 5 december 2012, maar dan hebben de Pieten ook een beetje de tijd om jouw wensen te vervullen…

 

 

{youtube}2a3FvsuUg98{/youtube}

(het fragment komt uit de film Vengo).

verantwoording foto: www.flickr.com, fotograaf: meritis

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts:

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

My favorite artists (1): Line Juhl Hansen

One of the first painters that I discovered was the Danish painter Line Juhl Hansen. I fell in love with her work at first sight, and I have been devouring her paintings on the Internet for years and years. In this blog post, I’ll let you know what I love so much about her, and I show some of her fantastic paintings.

Comparison is the thief of joy

Comparison is the thief of joy

Comparison is the chief of joy Heel letterlijk vertaald betekent dit: ‘Vergelijken is de dief van vreugde’. Met andere...

Build your own artist website!

Check out the free video series about collage making!

Click here for my list of favorite art supplies!

Click here for my free workbook: Make Art Now!

Take a look at my wearable art!

Pin It on Pinterest